VISNING FÖR HAND OCH RIDPROV

 
  Tävlingsreglemente ::
 
Visning av häst för hand och ridprov för äldrehingstar/valacker (från 4 år) på morfologisk tävling.
Uppvisning av hästen för hand på morfologisk tävling. Bana 20 x 60 m

Varje klass inleds med att alla hästar som tävlar i samma klass visas upp för domaren i skritt på fyrkrantsspåret på ridbanan. Efter den gemensamma visningen går samtliga ut från ridbanan och visning sker individuellt enligt följande:

Hästen visas i vänster varv i lång lina, 6 - 9 m.

Hästar från 2 år, både hingstar och ston visas skritt på medellinjen. Därefter visar man hästen i galopp på kortsidan i en volt med ca 20 meter i diameter. Man låter hästen galoppera i ca 4 - 5 varv (minst 4 varv) eller tills domaren säger att det räcker.
Därefter visas hästen i trav nästa långsida, kortsidan och följande halva långsida. Uppställning i mitten av ringen inför domaren med utsträckt hals samt med benen parallellt uppställda, sett från sidan utgör hästen en kvadratisk form.

1 åringar visa som ovan men ska inte galoppera.

Video visning för hand.

 

Vid visning för hand bör du inte visa hästen i ridkläder och ridskor/ridstövlar. Lämplig klädsel är ljusa byxor, mörk tröja och bra skor att springa i. I Spanien är det vanligt att man visar i en speciell dräkt, hatt, byxor, skjorta och midjekort jacka. dräkten heter på spanska Traje Corto. Det finns inga krav på att du ska ha en spansk dräkt när du visar hästen. Det rekommenderas att inte använda en egen komponerad dräkt som liknar en Traje Corto. Har du ingen äkta spansk dräkt så är det bättre att du visar din häst i ljusa byxor och mörk tröja. Här kan du läsa mer om Traje Corto >>. Till hästen behöver du longerlina ca 6 - 9 m, en showgrimma, eller en spansk serreta. En välsittande lädergrimma är godkänd för visning av ston 7 år och äldre. Spö är tillåtet att använda vid visning för hand. Du får också använda en medhjälpare vid visning för hand om du önskar det. För medhjälparen gäller samma "dresscode" som för handlern. Handler och medhjälpare får inte byta plats under pågående visning av en häst.

RIDPROV
RIDPROV 4 ÅR RIDPROV 5 ÅR OCH ÄLDRE
PDF för utskrift, ridprov P.R.E. 4 år >> PDF för utskrift, ridprov P.R.E. 5 år och äldre >>
BEDÖMNING

Allmänt intryck

Gångarter

Framåtbjudning

Lösgjordhet

Ryttarens sits och hållning

Korrektheten i uppvisningen


 
www.swedisheventpre.se
Copyright © 2009 Event - Pura Raza Española
info@swedisheventpre.se